verse kazen

DESKUNDIGHEID & PASSIE

AMBACHTELIJK

"Het omzetten van de melk uit de uier van de koe naar verse kaas heeft iets magisch."

Het is het resultaat van een combinatie van fermenten, vakkennis, meesterschap, geduld en liefde voor het ambacht van kaasmaker.

De melk is afkomstig van ons familiebedrijf, de Ferme Bidelot, naast de kaasmakerij. De verwerking gebeurt voor een groot deel met de hand en garandeert een zachte bereiding van de kaas.

 

Door de kaas met een pollepel in de vorm te gieten krijgt hij een weergaloze textuur en smaak. Deze fase gebeurt volledig met de hand. Ze bestaat uit het voorzichtig vullen van de rechthoekige vorm, "prihel" genaamd (typische geperforeerde vorm van het Land van Herve), met de gestremde melk. Daardoor wordt de textuur van de verse kaas bij het uitlekken in de prihels behouden. Deze eeuwenoude manier van uitlekken verleent aan de maquée de campagne zijn bijzondere textuur en zachtheid. De kaas wordt vervolgens ontvormd en verpakt in perkament vooraleer hij in de pot wordt gedaan. De vloeistof in de pot is de melkwei van de kaas die op een natuurlijke manier blijft uitlekken.